Atenție la gripa sezonieră! Semnal de alarmă transmis de DSP Bihor

Foto: dw.com

În prezent atenția tuturor este concentrată aproape exclusiv pe combaterea virusului SARS-CoV-2, însă odată cu sosirea anotimpului rece, gripa, afecțiune cu un impact semnificativ asupra sănătății individului, revine în actualitate.

Pentru prevenirea apariție cazurilor de îmbolnăvire, evitarea creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor, Direcția de Sănătate Publică Bihor face următoarele precizări:

Gripa este o boală acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusurile gripale, care poate evolua rapid și poate determina complicații și chiar deces, în special în rândul persoanelor vulnerabile din punct de vedere medical.

Virusurile gripale se transmit pe cale aerogenă prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tușește sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafețe care sunt atinse de alte persoane, care își duc apoi mâna la gură sau nas.

Perioada medie de incubație este în medie de 2 zile (între 1 și 4 zile). Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioară apariției simptomelor și timp de 5 zile după declanșarea bolii.

Debutul bolii este brusc, cu stare generală proastă și simptome precum febră mare, 38-40℃, care durează între 3 și 5 zile, tuse, frisoane, dureri de cap (cefalee) în regiunea frontală, dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), senzația de înțepături în nas și gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, dureri musculare, dureri articulare, oboseală și astenie. Formele cele mai severe de boală, însoțite de o rată mare a complicațiilor și deceselor apar mai ales la copii, vârstnici și persoane cu boli cronice.

La apariția primelor semne și simptome de gripă, este necesară prezentarea la medicul de familie sau la centrele de permanență!

Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală, recomandată grupelor de populație care pot transmite gripa, persoanelor cu risc crescut de a face complicații datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide) dar și populației generale. Vaccinarea trebuie făcută anual deoarece virusul gripal circulant se modifică de la un an la altul. Vaccinul se administrează numai sub supraveghere medicală și în urma consultului medical

Prin vaccinarea antigripală se poate evita o posibilă confecție gripă-COVID-19, care poate cauza complicații serioase și are o rată de mortalitate dublă. Vaccinarea antigripală oferă protecție tuturor categoriilor de populație. Vaccinul antigripal poate fi administrat atât concomitent cât și la orice interval de timp după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

În județul Bihor au fost recepționate până la momentul prezentei, un număr de 4.300 doze vaccin antigripal, care au fost distribuite către unități sanitare și cabinete medicale individuale medicină de familie, pentru vaccinarea grupelor populaționale la risc, urmând ca în scurt timp să sosească suplimentar și alte tranșe de vaccin antigripal.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă, precum și agravarea cazurilor de îmbolnăvire, populația este îndemnată să respecte următoarele măsuri:

·        Vaccinarea antigripală

·        Autoizolarea la domiciliu la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa și adresarea către medicul de familie dacă evoluția este nefavorabilă. Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei este necesară pentru a preveni răspândirea virusului.  

·        Evitarea contactului bolnavilor cu persoanele din grupele de risc cum ar fi: copiii, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat etc

·        Consultarea medicului de familie sau a personalului medical de la centrele de permanență pentru simptome care sugerează gripa, respectarea sfaturilor medicale primite. Nu este indicată administrarea de medicamente sau achiziționarea din farmacii de medicamente fără prescripție medicală. Utilizarea antibioticelor  în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică.

·        Respectarea regulilor de igienă în caz de tuse / strănut (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului).

·        Respectarea regulilor de igienă personală

·        Purtarea unei măști de protecție, care să acopere nasul și gura și, care se va schimba la un interval de 2-3 ore

·        Evitarea zonelor aglomerate și limitarea participării la evenimente

·        Păstrarea distanței față de persoanele care prezintă simptome de gripă

·        Creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), dietă echilibrată, hidratare corespunzătoare

·        Asigurarea unui microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție.

·        Purtarea de îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare și sezonului

·        Evitarea staționării în frig timp îndelungat.

DIRECTOR EXECUTIV, dr. Daniela Rahotă

Distribuie informația
Alte știri