Atentie la rauri. In Bihor e cod galben de inundatii

UPDATE: Hidrologii au instituit Cod Portocaliu de inundații în bazinul hidrografic al râului Crișul Alb, în amonte de Stația Hidrologică Gurahonț din județul Arad, valabil până luni, la ora 9,00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o atentionare Cod Galben de inundatii pentru rauri din 19 judete, valabila pana luni, la ora 24.00, informeaza Agerpres.

Potrivit hidrologilor, in intervalul 12 iunie, ora 6.00 – 13 iunie, ora 24.00, vor fi afectate raurile din bazinele hidrografice: Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Bihor, Arad si Hunedoara), afluenti Mures inferior, Aries superior si mijlociu (judetele Alba, Hunedoara, Cluj si Arad), Bega – bazin superior, Timis – bazin superior si afluenti, Barzava, Caras si Nera (judetele Caras Severin si Timis).

De asemenea, in intervalul 12 iunie, ora 12.00 – 13 iunie, ora 24.00, se pot produce fenomene hidrologice periculoase pe raurile din bazinele hidrografice: Somesul Mic – bazin superior si afluenti, Crisul Repede – bazin superior si afluenti (judetele Cluj si Bihor), Olt – bazinele hidrografice ale afluentilor Oltului aferenti sectorului: S.H. Micfalau – Ac. Draganesti (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Arges si Olt), Ialomita (judetele Dambovita si Prahova), Buzau – bazin superior si afluenti (judetele Brasov, Covasna si Buzau, Ramnicu Sarat), Putna – bazin superior si afluenti (judetele Buzau si Vrancea).

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale Cotelor de Atentie.

Specialistii INHGA mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologica.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis sambata o informare meteo de instabilitate atmosferica accentuata si ploi insemnate cantitativ, care va intra in vigoare duminica, la ora 12.00, si va fi valabila pana marti, la ora 21.00, in toate regiunile tarii.

Distribuie informația
Alte știri