Atenţionare MAE: Risc ridicat de incendii forestiere în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Ministerul elen al Crizelor Climatice şi al Protecţiei Civile a decis ridicarea nivelului de alertă la 4 – risc foarte mare de incendiu. Astfel, în zilele de 8 şi 9 aprilie sunt aşteptate intensificări semnificative ale vântului în diferite zone ale Republicii Elene (Egeea de Nord, Attica, de care aparţine capitala Atena, Evia, Insulele Ciclade, Insula Creta şi sudul Peninsulei Peloponez).

Decizia a fost luată în urma consultării cu experţi în meteorologie, care au analizat prognoza meteo pentru următoarele zile, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Echipe mixte de pompieri şi reprezentanţi ai forţelor armate sunt în alertă în aceste zone şi pregătite de intervenţie, inclusiv prin blocarea drumurilor, în cazul în care vor izbucni incendii.

Peste 70 de focare de incendii de vegetaţie s-au înregistrat sâmbătă, 6 aprilie 2024, în mai puţin de 12 ore. Acestea au fost stinse, neexistând victime datorită intervenţiei prompte a pompierilor şi a evacuării preventive a unor sate din Insula Creta, mai spune sursa citată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi https://salonic.mae.ro.

Distribuie informația
Alte știri