Au fost aprobate ultimele documente pentru centurile ocolitoare din Oşorhei, Nojorid şi Sânmartin

Luni, 16 noiembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Bihor, au fost aprobate toate hotărârile necesare în vederea realizării proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, proiect ce are în vedere construcția de drumuri de legătură între Municipiul Oradea și localitățile: Oșorhei, Sântandrei și Nojorid.

Din pachetul de documente adoptate fac parte: proiectele de hotărâre legate de aprobările trecerii în domeniul public și proprietatea publică a Județului Bihor – Consiliului Județean Bihor, după finalizarea procedurilor de expropriere, a sectoarelor de drum cuprinse pentru obiectivele de investiții din localitățile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid. Totodată a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind ,,Strategia de dezvoltare durabilă a Județului Bihor”, pentru perioada 2021-2027, în domeniul Transportului Rutier, justificarea impactului asupra dezvoltării economice la nivelul Județului Bihor și ,,Acordul de parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bihor/Consiliul Județean Bihor”.

Toată această documentație adoptată face obiectul primului pas în scopul accesării finanțării europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică, în parteneriat cu ADR N-V, pentru realizarea studiilor de fezabilitate pregătitoare realizării acestor drumuri. În acest program județul Bihor va beneficia de 340.000 Euro pentru aceste studii, ale căror proiecte de până la maxim 45.000.000 Euro urmând sa fie depuse ulterior prin Programul Operațional Regional.

,,Prin aceste hotărâri adoptate am făcut un pas important în vederea realizării unui proiect care va avea un impact considerabil în dezvoltarea județului Bihor. Banii europeni sunt extrem de importanți, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, pentru că stau la baza dezvoltării economice și progresului oricărei zone. Ne propunem ca până la data de 27 noiembrie să putem depune cererea de finanțare pentru aceste studii de fezabilitate. În acest fel 3 porțiuni de noi drumuri județene, respectiv centura Oșorhei, drumul de legătură Nojorid și centura Sântandrei, situate în zona metropolitană a Oradiei, vor ușura circulația greoaie spre Oradea din trei direcții: Aleşd – Oşorhei, Salonta – Nojorid şi Girişu de Criș – Sântandrei. În felul acesta reţeaua de drumuri județene va fi extinsă și dezvoltată în zona din jurul Oradiei, unde avem cele mai aglomerate drumuri din județ. Vom finaliza proiectele tehnice anul viitor şi vom începe apoi lucrările. Valoarea estimată a acestor noi proiecte, inclusiv modernizarea unor porțiuni de drumuri județene existente în lungime de 15 km din zonă metropolitană, este de 40 milioane euro. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin programul operațional regional. Mulțumesc primăriilor din zona metropolitană şi Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru colaborarea pe care am convenit-o în așa fel încât să se poată accesa fondurile europene. Vom circula mai bine pe o rază de 30 de km faţă de Oradea, în toate direcţiile”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri