Au fost confirmate alte 24 de cazuri rujeolă. 4 sunt în Bihor

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania până la data de 16 noiembrie este 15 470 din care 59 de decese. In perioada 05.11. – 16.11.2018 au fost raportate încă 24 cazuri in 8 judeţe si în municipiul Bucuresti, anunţă Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Dintre acestea 4 sunt în Bihor.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.

Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale ( rinita ) şi o inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) cu scurgere (catar oculonazal) şi tuse. Interiorul gurii este sediul unei erupţii mucoase (exantem) carac­teristic bolii şi denumit semnul lui Koplik (apariţia de puncte albicioase pe faţa internă a obrajilor). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată de macule roşii, care debutează pe faţă şi se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roşii. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tuşea poate persista una până la două săptămâni.

Tratamentului consta in medicamente contra febrei, contra tusei şi la dezinfecţia căilor respiratorii şi a ochilor (antiseptice şi antibiotice), la odihna. In caz de complicatii se recurge la taratmentul specific acestora .

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri