Au inceput lucrarile la Palatul Baroc. FOTO

Incepând cu data de 15 decembrie 2017 au fost demarate efectiv lucrările de restaurare și refuncționalizare la Palatul Episcopal Romano-Catolic (Palatul Baroc) din Oradea.

Lucrările au început cu degajarea subsolului imobilului prin demontarea butoaielor adăpostite aici timp de mai multe decenii. Din materialul obţinut, în urma unei evaluări se doreşte confecţionarea unor elemente de parchet, care se vor regăsi ulterior în dotarea obiectivului. S-a procedat apoi la înlăturarea tencuielii de pe zidul subsolului, curăţarea cărămizilor originale şi amenajarea primară a spaţiului, toate aceste operaţiuni urmând a fi finalizate până în cursul lunii februarie.

Începând cu luna februarie, vor fi demarate şi lucrările la exteriorul clădirii, în primă fază fiind atacată aripa de sud a imobilului. După montarea schelelor exterioare va începe refacerea capitală a învelitorii, iar în interior vor fi demarate lucrările de decopertare şi conservare a unor picturi murale aflate acum sub straturile de zugrăveală. Executarea acestor lucrări a fost încredinţată unor specialişti din Târgu Mureş. Întregul perimetru al şantierului a fost asigurat printr-un sistem de supraveghere video, care va permite monitorizarea întregii suprafeţe pe durata lucrărilor.

Executantul lucrării a procedat deja la selectarea şi aprovizionarea materialelor necesare primei faze de execuţie. Astfel, a fost achiziţionată o cantitate de 75% din materialul lemnos necesar reparației acoperișului, s-a procedat la procurarea ţiglei necesare, fiind deja la beneficiar şi o cantitate însemnată de material pentru tencuială. Se derulează şi lucrări care vizează canalizarea în zona şantierului.

În perioada următoare, în condiţii meteorologice favorabile, lucrările vor primi o amploare mai mare şi vor viza suprafeţele exterioare ale imobilului.

Aşa cum am mai afirmat, beneficiarul va oferi regulat informaţii punctuale despre evoluţia lucrărilor, în anumite faze de execuţie cei interesaţi urmând a fi convocaţi şi la vizite de şantier.\

Distribuie informația
Alte știri