Au inceput negocierile la Consiliul Judetean. Cine va conduce CJ Bihor? Doi consilieri ALDE pot inclina balanta

UPDATE 4 : Proaspat ales in Consiliul Judetean,  Dorin Corches a declarat ca ALDE va discuta cu toate formatiunile reprezentate in CJ. ” Nu putem discuta despre nicio posibila majoritate pentru ca nu am inceput negocierile. Vom respecta decizia Biroului Central dar la nivelul judetului Bihor vom discuta cu toata lumea pentru a gasi cea mai buna decizie pentru bihoreni. la Bucuresti, se inclina pentru o Alianta cu PSD, dar in Bihor putem discuta cu orice partid…”

UPDATE 3 : Intr-un interviu acordat postului public de televiziune, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a facut cateva precizari pe tema negocierilor pentru obtinerea majoritatilor in consilii locale si judetene: „Negocierile pentru consiliile locale au inceput in toate localitatile. Sunt putine CJ-uri in care exista majoritati PNL. Se desfasoara negocieri iar filialele noastre au libertatea sa faca majoritati. Este greu de imaginat ca vom face majoritati cu PSD. Nu cred ca va fi niciun judet in care sa ne aliem cu PSD.  Partidele mici, cand au votul determinant, vor incerca sa obtina maximum posibil„, a spus Bolojan in interviul TVR

UPDATE 2 : Pe bursa zvonurilor a fost „aruncata” informatia ca liberalii intentioneaza sa-i propuna udmr-istului Pasztor Sandor functia de presedinte al Consiliului Judetean, pentru ca sefia institutiei sa nu ajunga la PSD.

UPDATE : Reprezentantii UDMR sustin ca nu vor purta negocieri cu niciun alt partid, cel putin pana joi, cand la Bucuresti va fi decisa politica de aliante a Uniunii.

Desi sunt avantajati de numarul mare de consilieri (mai aveau nevoie doar de unul pentru o majoritate), liberalii pot pierde totul, daca social democratii si reprezentantii UDMR ajung la o intelegere cu cei doi oameni din partidul lui Calin Popescu Tariceanu. Sunt 35 de consilieri in CJ, liberalii au obtinut 17 locuri, PSD – 9, UDMR-7 si ALDE-2. Asta inseamna ca ALDE, bututuga mica, a devenit cel mai cautat partener de negociere, atat pentru liberali, cat si pentru PSD si UDMR.

In avantajul PSD sunt bunele relatii de la nivel central, unde presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a colaborat indeaproape cu Partidul Social Democrat, cu sprijinul caruia a si ramas sef al Senatului. Si raporturile PSD-UDMR sunt cordiale, asa ca nu este exclus ca cele trei formatiuni sa cada la o intelegere pentru sefia CJ. De altfel, negocierile au inceput, fiind confirmate de presedintele PSD, Ioan Mang, care nu si-a ascuns intentia de a ocupa scaunul lui Cornel Popa dar exista si varianta ca social democratii sa-l sprijine pe udmr-istul Pasztor Sandor, in incercarea de a bloca planurile primarului Ilie Bolojan, de a conduce si judetul, prin oamenii sai de incredere.

Cine va decide castigatorul?

In aceste conditii voturile ALDE sunt extrem de valoroase. Dorin Corches si Traian Bodea au intrat la limita, in Consiliul Judetean, insa au devenit arbitrii care pot decide seful judetului, rol pe care l-a avut in anii 2000, defunctul Octavian Bot, stins din viata, vara trecuta, la putin timp dupa ce intrase si el in Alianta liberal-democratilor europeni.

Desi isi doreste sa conduca din umbra judetul, Ilie Bolojan a luat in calcul si varianta ca va pierde negocierile. Tocmai de aceea, propunerea liberala pentru presedintia institutiei, Mircea Malan, a candidat si la Consiliul Local Oradea. Prin urmare, in cazul in care PNL nu va reusi sa-l impuna pe Malan, actualul viceprimar isi va pastra cel mai probabil postul din Primarie.

Distribuie informația
Alte știri