Au intrat în vigoare noi tipuri de concediu pentru angajați

Foto: Shutterstock

Salariații din România au dreptul la noi zile de concediu, din data de 22 octombrie.

Concediul paternal, cel de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale vor fi considerate, de astăzi, perioade de activitate prestată și nu va scădea numărul zilelor de concediu de odihnă disponibile pentru salariați, potrivit avocat.net.

Același act normativ introduce în Codul muncii concediul de îngrijitor și zilele pentru urgențele familiale.

Astfel, angajații vor avea dreptul la concediu paternal, concediu de îngrijire sau la zile libere pentru urgențe familiale, fără ca acestea să se scadă din zilele de concediu de odihnă. Ultimele două tipuri de „libere” reprezintă o noutate și au fost introduse ca urmare a unor directive europene, care au ca scop concilierea vieții profesionale cu cea de familie.

Concediul de îngrijitor, care este diferit de cel medical pentru îngrijirea pacientului oncologic, va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință. Pentru a putea fi cerut efectiv de către salariați, regulile acordării concediului și problemele medicale grave ale rudelor vor trebui stabilite printr-un ordin comun al ministerului muncii și al sănătății până în 18 noiembrie.

Pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă. Aceste zile trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.

Distribuie informația
Alte știri