Au sărbătorit Centenarul Cercului Militar Oradea

Cercul Militar Oradea a sărbătorit 100 de ani de la înființarea sa. Pe 11 octombrie 1919, prin Ordinul ministrului de Război, general Ion Rășcanu, se puneau bazele primei Instituții de Cultură din Oradea și Bihor, după Marea Unire.

Cu acest prilej, joi, 17 octombrie 2019, momentul a fost marcat printr-un program aniversar, lansându-se și monografia „Cercul Militar Oradea. Centenar”, scrisă de colonelul (r) dr. Constantin Moşincat.

Evenimentul, care marchează 100 de ani de la înființarea Cercului Militar Oradea, a fost organizat de către Centrul 54 comunicații și Tehnologia Informației. În deschiderea manifestării Corul „Traian Moșoiu” a intonat Imnului de Stat, urmat de un moment de reculegere în memoria militarilor şi civililor care au participat, de-a lungul vremii, la activitatea Cercului Militar.

Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria„ Filiala Bihor, Dan Poinar. „Printre primele instituţii create de statul român în 1919, după intrarea în Oradea în ziua de Paşti, pe 20 aprilie, a armatelor regale române în frunte cu generalul Traian Moşoiu, a fost pe 22 aprilie, centrul militar de recrutare la acea vreme şi puţin mai târziu, după instalarea unităţilor militare în Oradea, pe 11 octombrie, ca o mână întinsă înspre militarii români care au fost dislocaţi în Garnizoană, către populaţia civilă română şi nu numai a oraşului Oradea, se înfiinţează Cercul Militar. El a avut rolul de a cimenta legăturile între familiile ofiţerilor, de a le oferi posibilităţi de întrunire, precum şi un spaţiu pentru serbări distractive. În cei 100 de ani și-au desfășurat activitatea în această instituție, profesioniști și amatori, personalități sau simpli cetățeni, civili și militari. Cercul Militar a fost de-a lungul anilor instituția unde știința, cultura și Armata și-au dat mâna în folosul întregii comunități”, a declarat Dan Poinar.

În continuarea evenimentului a luat cuvântul Constantin Moşincat, autorul monografiei „Cercul Militar Oradea. Centenar”. „Am închinat această lucrare primei instituţii de cultură din Bihor înfiinţată după Marea Unire. Parcurgem acest secol cu oamenii, cu faptele şi cu întâmplările din jurul Cercului Militar Oradea. Prin statutul ei, era destinată pentru realizarea activităţilor culturale între Armată şi societatea civilă. În perioada interbelică, pe lângă ofiţerii cotizanţi s-au înscris 150 de membri dintre intelectualii bihoreni. Toate numele sonore ale vremii. Pe lângă cerc se înfiinţează atunci prima filială a Ateneului Român la Oradea, de către George Bacaloglu, al doilea după Iosif Vulcan, primit ca membru al Ateneului”, a declarat autorul monografiei, Constantin Moșincat. Monografia „Cercul Militar Oradea. Centenar” are 254 de pagini color și a fost tipărită în 200 de exemplare, cu finanţare de la Primăria Municipiului Oradea.

În cadrul manifestării au fost acordate o serie de diplome aniversare reprezentanţilor din instituţiile colaboratoare. Printre cei prezenţi a fost şi scriitorul George Roca, stabilit în Sydney, ziarist și un promotor al culturii românești.

Momentele artistice au fost susținute de un grup de elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Corul „Traian Moşoiu”, respectiv Ioana Urs care a interpretat și ea o serie de cântece patriotice româneşti.
Mariana Chiriac, Jurnalism, Anul II
Foto: Rareș Cernea, Jurnalism, An II

Distribuie informația
Alte știri