Austria a confirmat că blochează prin veto aderarea României și Bulgariei la Schengen

Foto: istock

România ar urma să primească, joi, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, undă verde din partea statelor membre pentru a adera la Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

Ministerul de Interne al Austriei a anunțat astăzi că va vota împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen , potrivit Agenției France-Press. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

În prezent la Spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, în timp ce patru state – România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – sunt membre UE, dar nu au fost admise în Schegen. Orice decizie legată de Spaţiul Schengen trebuie discutată mai întâi în Consiliul Schengen, din care fac parte toate ţările care au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie.

România şi Bulgaria aşteaptă din 2011 să intre în Schengen, în timp ce în cazul Croaţiei, care a aderat la UE în 2013, pare să existe mai multă disponibilitate pentru aderare. 

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie Schengen aduce avantaje atât economice, cât şi pentru cetăţenii obişnuiţi. În ţările care fac parte din spaţiul Schengen sunt eliminate controalele la frontiere. Trecerea dintr-un stat în altul este, practic, o călătorie în interiorul aceleiaşi ţări. Cei care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală nu vor trebui să se mai prezinte la controlul paşapoartelor. Pentru economie înseamnă că vor disparea timpii de aşteptare pentru TIR-uri la punctele de trecere a frontierei terestre.

Distribuie informația
Alte știri