Avansează lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor

Foto: facebook

La Muzeul Țării Crișurilor se execută lucărila etajul I în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21,6 milioane de lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19,4 milioane lei.

Amenajarea etajului I se face după proiectul arhitectului Wagner Péter. Acesta este profesor universitar la Facultatea de Arhitectură din Budapesta, fiind specialistul care a elaborat un plan menit să încorporeze, într-un ansamblu omogen, caracterul distinct al fiecărei secții prezente la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor.

 „Provocarea la execuția acestei lucrări a fost surprinderea caracterului unitar al expozițiilor. Vorbim despre secția Științele Naturii, secția Arheologie și secția Istorie, ce vor curpinde expoziții permanente, ceea ce înseamnă că vor fi la dispoziția publicului pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare prezintă propria structură care trebuie proiectată ca un tot unitar. Dioramele prezintă ecosisteme ce aduc în interior mediul natural în care au evoluat animalele și omul. Expoziția permanentă se va prezenta sub forma unui Tunel al Timpului la capătul căruia avem reprezentarea unei peșteri preistorice și a descoperirilor arheologice”, spune Wagner Péter.


„La etajul I vor fi expozițiile permanente ale secțiilor științe ale naturii, arheologie și o parte din istorie. Noi dorim să fie un muzeu interactiv în care vizitatorii vor putea accesa o serie de info chioșcuri, touchscreen-uri care le vor da informațiile necesare despre sala în care se află și despre exponatele Muzeului Țării Crișurilor”, a spus Aurel Chiriac, directorul muzeului.

Inaugurarea expozițiilor ar putea avea loc în luna iunie.

Alte știri