Avertisment al Gărzii de Mediu pentru românii care dețin fose septice pe care nu le-au declarat

Foto: metropha.com

Persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice trebuie să se înscrie într-un registru de evidenţă până la data de 26 noiembrie 2022, dacă fosele sunt deja construite şi conectate, sau în termen de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.

Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire”, precizează instituţia pe pagina sa de Facebook. Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor, conform Agerpres.

Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă, subliniază sursa citată. Totodată, GNM avertizează că se vor aplica amenzi de până la 10.000 de lei în cazul în care, în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR), vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă.

Distribuie informația
Alte știri