Avertisment al poliției despre o nouă metodă de fraudă comisă de pretinși ”angajați” ai băncilor

Foto: arstechnica.com

Poliţia Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online care este în desfăşurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe ţări europene – Germania, Austria, Olanda, Finlanda şi Belgia, săvârşite prin apeluri telefonice nesolicitate în care persoanele bănuite îşi atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităţilor bancare, se arată într-un comunicat al IGPR.

”Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi. În această modalitate, bănuiţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, arată Poliţia Română.

Acest tip de înşelăciune este cunoscut instituţiilor de aplicare a legii sub denumirea de ”phone number spoofing”.

”În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie. Până în prezent, Poliţia Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa şi preveni cetăţenii”, a transmis IGPR.

Distribuie informația
Alte știri