Avertisment de la OMS: Tinerii nu sunt invincibili în lupta cu coronavirusul

Foto: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că nu numai bătrânii și persoanele cu comorbidități sunt vulnerabile în fața noului coronavirus. Cazurile recent studiate arată că pot exista infecții severe la toate categoriile de vârstă.

Este un mesaj din partea OMS că trebuie să fim atenți și să încercăm să evităm boala, indiferent de vârstă, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

„Rămân în continuare acele categorii vulnerabile (vârstnicii și pacienții cu comorbidități – n.r.), în rândul cărora mortalitatea poate să ajungă la 15, chiar 20 la sută, iar în rândul celorlalte categorii este mult mai mică, dar asta nu înseamnă că nu există, iar lucrul acesta trebuie foarte bine înțeles”, subliniază Alexandru Rafila. „Mai mult, persoanele tinere pot transmite infecția către persoanele vulnerabile, deci avertismentul e perfect justificat, dar sigur că în continuare proporția mare de cazuri grave este în rândul persoanelor vârstnice sau al celor care au afecțiuni cronice. Deci, nu s-a schimbat nimic, este un avertisment că trebuie să luăm în serios această boală indiferent de vârstă”, a punctat Rafila.

Prof. Alexandru Rafila își menține opinia că până la obținerea unui vaccin disponibil în cantități mari pe piață vor mai trece între 12 și 18 luni. Până atunci, o perspectivă mai optimistă ar fi mai degrabă depistarea unui tratament.  În Statele Unite există deja o moleculă care se dovedește foarte eficientă. Este în fază avansată de testare clinică și Alexandru Rafila crede că în următoarele luni va fi disponibilă pe scară largă.

Distribuie informația
Alte știri