Avertisment legat de o posibilă furtună solară, emis de ANOA

Foto: shutterstock

Cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis un avertisment despre o posibilă furtună solară, care va avea loc pe 7 și 8 iunie, după ce sateliții săi au detectat o ejecție de masă coronală, care se deplasează spre Pământ.

Soarele a devenit un focar de pete solare. În acest moment, există opt pete solare pe partea Soarelui orientată spre Pământ. Aceste pete solare au explodat frecvent, producând erupții solare. În ultimele două săptămâni, aceste erupții solare au fost minore, dar pe 4 iunie, un filament uriaș de magnetism a aruncat în spațiu o cantitate mare de CME.

Îngrijorările se datorează în mare parte faptului că se așteaptă ca actualul ciclu solar să atingă apogeul la începutul anului viitor. Asta înseamnă că activitatea solară va crește probabil în lunile următoare, iar acest lucru poate produce o furtună geomagnetică terifiantă de clasa G5. Pentru cei necunoscători, astfel de furtuni pot perturba GPS-ul, pot împiedica funcționarea rețelelor de telefonie mobilă și Internetul, și chiar pot provoca o pană masivă de curent. Nici măcar dispozitivele electronice de pe Pământ nu sunt ferite de defecțiuni.

Din fericire, furtuna solară prognozată pentru 7 și 8 iunie nu este posibil să fie atât de puternică, dar se așteaptă perturbarea GPS-ului și pene de curent radio.

Distribuie informația
Alte știri