Avertisment ITM Bihor pentru cei care doresc să muncească în Norvegia: Există cazuri de muncitori români victime ale exploatării prin muncă sau a unor înșelătorii financiare

Din informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare.

Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. In timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei. ’’Facilitatorii” solici 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii ’împrumută” alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului.”

Celor care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate  le recomandăm să trateze cu mare atenție semnarea contractelor de muncă și să  apeleze doar la societăți și instituții autorizate  pentru plasarea forței de muncă, a transmis Marius Rotar, Inspector Şef

Distribuie informația
Alte știri