Avertismentul fostului comisar european, Corina Crețu: ”România rateaza șansa de a obține 28 de miliarde de euro prin fondurile de coeziune”

Fostul comisar european Corina Cretu atrage atentia ca Romania are la dispozitie fondurile de coeziune din pachetul pe 2021-2027. Europarlamentarul explica ca sunt disponibile aproape 330 de miliarde de euro, pentru statele membre, din care Romania ar putea primi 28. Potrivit Corinei Cretu, tara noastra nu a depus niciun proiect pentru fondurile de coeziune.

Acum trei ani, Colegiul Comisarilor – din care făceam parte – a adoptat propunerea privind viitoarea politică de coeziune, de după 2020. Am prezentat atunci aceasta propunere intr-o conferința de presa la Strasbourg, alături de vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate. Ne-am dorit ca politica de coeziune de după 2021 sa fie mai modernă și mai ușor de utilizat, tocmai pentru a răspunde mai bine necesităților cetățenilor europeni și pentru a se adapta mai ușor nevoilor de zi cu zi ale acestora.

Ma bucur ca astăzi, exact la aceeași data, Consiliul UE a adoptat pachetul de coeziune pentru perioada financiară 2021-2027, ce vizează fondurile structurale și de investiții, ridicându-se la peste 330 de miliarde de euro (în prețurile din 2018) sau aproape o treime din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, din care România va putea beneficia de aproximativ 28 de miliarde de euro. La aceasta suma se vor adauga alocările destinate agriculturii.Fondurile de coeziune, pentru care am fost responsabila in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala, vor finanța proiecte regionale și locale menite să reducă disparitățile economice și sociale dintre statele membre și regiuni, stimulând în același timp o redresare durabilă după pandemie prin investiții în prioritățile ecologice și digitale.Parlamentul European va vota poziția sa în legatura cu propunerea de azi a Consiliului în cadrul plenarei din 23-24 iunie 2021.

Regulamentele aferente pachetului de coeziune se vor publica în Jurnalul Oficial până la finalul lunii iunie 2021, după care Statele Membre pot folosi alocările pe care le au pentru perioada 2021-2027.Din păcate, pentru Romania negocierile privind Programele Operaționale 2021-2027 sunt foarte întârziate, deci banii nu pot fi folosiți pana când Guvernul nu va încheia un Acord de Parteneriat cu Comisia Europeana, precum și toate Programele Operaționale. Sunt sceptica ca aceste lucruri se vor putea realiza anul acesta, iar fiecare zi e o oportunitate pierdută in ce privește investițiile, reducerea decalajele economice, sociale, teritoriale și îmbunătățirea vieții oamenilor.

Distribuie informația
Alte știri