Record de iarna. 40 de hectare de gheata pe acumularea de la Suplac

Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri.  În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad. Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formațiuni de gheață. Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a înghețat pe o suprafață de 40 de ha.

 „Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. În cazul rîurilor, la debite mai mari,  apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, și astfel apare riscul de inec. Deși stratul de gheață în cazul acumulărilor este destul de gros, de 20-25 cm, prezența unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheață, și deci la situații periculoase.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

În această perioadă se întîmpină dificultăți în ceea ce privește măsurătorile hidro sau manevrele de la turnurile de control. In barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 128 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare. În următorul înterval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.

lac inghetat

Alte știri