Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins recursul declarat de Ministerul Educaţiei Naționale împotriva unei hotărâri a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care a considerat discriminatorie solicitarea avizului obligatoriu al cultelor pentru ocuparea tuturor posturilor didactice în cadrul școlilor teologice. CNCD fusese sesizat de peste 3 ani, de directorul de atunci al Colegiului Emanuil Gojdu din Oradea, Florin Nicoară.
”In 2018, am trimis la Minister o solicitare prin care ceream modificarea Metodologiei de Ocupare a Posturilor Didactice, care conținea prevederi pe care le-am considerat discriminatorii. De exemplu, la liceele teologice, ca sa predea orice materie, să zicem fizica, un profesor are nevoie de avizul cultului. Școlile teologice îl pot bloca, în acest fel, pe profesorul care a obținut nota mare la titularizare și pot favoriza candidatul care a obținut notă mai mică, dar care primește avizul cultului”, a explicat Florin Nicoară.
Acesta nu a cerut, la acel moment, eliminarea avizului, ci o procedură identică, nediscriminatorie, în toate unitățile de învățământ, nu doar în cele confesionale. Ministerul a respins solicitarea, dar, ulterior, Florin Nicoară s-a adresat, print-o petiție, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Potrivit fostului director CNEG, Ordinul de Ministru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar conținea și alte tipuri de prevederi cu potențial discriminatoriu. De exemplu între școli și alte instituții de stat, școlile fiind obligate să accepte la angajare persoanele selectate de inspectoratele școlare, sau între elevi, având în vedere faptul că unii pot avea cadre mai bine pregătite, alții cadre mai slab pregătite.
” Școlile confesionale pot să blocheze un profesor ”cu probleme” , dar celelalte instituții de învățământ nu au posibilitatea asta, fiind obligate să-l primească, ceea ce poate reprezenta o discriminare între școli”
CNCD a respins o parte din argumentele lui Nicoară, dar a confirmat că avizul cultelor este discriminatoriu.
De asemenea, a decis sancționarea Ministerului Educației Naționale cu avertisment și a recomandat modificarea art. 4, alin. 2, din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2018-2019, anexă la Ordinul de Ministru nr. 5485/13.11.2017 privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar, în sensul de a condiționa doar angajarea cadrelor didactice care predau religie de existența avizului acordat de culte.
Ministerul Educației Naționale a atacat în instanță hotărârea CNCD, dar a pierdut definitiv procesul.