Azi, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin

Pe 9 martie, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, care au murit pentru credinţa lor. În cinstea lor, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin, iar femeile prepară mucenici, care pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Potrivit tradiţiei, vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.

Sfinţii Mucenici au trăit în timpul împăratului Licinius (308-324). Erau soldaţi creştini, dar aflâd despre credinţa lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemniţaţi şi bătuţi cu pietre. Apoi cei 40 de Mucenici au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei. În urma rugăciunilor s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit şi gheţa s-a topit. Pentru că au fost scoşi vii din lac, comandanţii au poruncit ca celor 40 de Mucenici să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toţi martirii au trecut la cele veşnice în urma acestui supliciu.

Azi, se sărbătoreşte şi Ziua Foştilor Deţinuţi Politici care, la fel ca şi cei 40 de Mucenici, au suferit pentru credinţa lor.

Distribuie informația
Alte știri