Azi e Ziua mondială a râsului. Ce efecte benefice are

Ziua Internaţională a Râsului, din prima duminică a lunii mai, reaminteşte tuturor importanţa râsului în viaţa noastră.
Efectele sale sunt cerificate de istorie şi de Gelotologie, ştiinţa râsului, care-l recomandă ca terapie, aplicată în cabinetele medicale sau în cluburile de Râs din întreaga lume.

Ha-ha, ho-ho sau hi-hi…Aceste silabe fac parte din limbajul uman universal, sunt utilizate şi recunoscute în orice cultură şi leagă oamenii, râsul fiind un comportament instinctiv, programat genetic. Este contagios şi se răspândeşte ca un virus, fiind foarte dificil de controlat conştient, şi se produce de 30 de ori mai frecvent în situaţii sociale decât în solitudine.

Râsul acţionează direct asupra creierului care eliberează dopamina, un neurotransmiţător primordial în senzaţiile legate de plăcere, stimularea creierului prin umor fiind apropiată, din punct de vedere chimic, de cea a drogurilor. Râsul scade nivelurile de stres, anxietate şi nervozitate şi provoacă o senzaţie plăcută de relaxare şi aduce un somn excelent în timpul nopţii.

Este similar unui masaj interior, care tonifică organele şi le stimulează funcţiile şi elimină toxinelor, iar 3 minute de râs echivalează, spun cercetătorii, cu 15 minute de exerciţii fizice intense. Râsul stimulează memoria de scurtă durată, mai ales la vârstnici, care şi-au amintit mai bine evenimentele recente, după ce au urmărit filme de comedie, au observat cercetătorii americani. Să râdem aşadar mai mult, şi nu doar de Ziua Râsului, el poate fi un bun prieten toată viaţa, spun cei de la stirile tvr.ro.

Distribuie informația
Alte știri