BAC de 10. Maria Bodiu: „Cheia succesului constă în perseverență, dedicare și multă muncă”

Săptămâna trecută s-au afișat rezultatele la Bacalaureat și, odată cu ele, s-au sfârșit și emoțiile elevilor și ale părinților. Indiferent de note sau de rezultate, cu siguranță, acest examen oferă o radiografie a modului în care alegem să ne gestionăm emoțiile, stările, timpul liber și activitățile pe care le avem în responsabilitate.

Pe parcursul celor patru ani de studiu, liceenii au avut de muncit, iar rodul muncii s-a putut vedea în momentul în care rezultatele de la examenele de Bacalaureat au fost publicate. Un exemplu demn de urmat îl reprezintă Maria Bodiu, proaspătă absolventă a Colegiului Naţional ,,Onisifor Ghibu”. După multă trudă şi mult efort intelectual, Maria a reuşit să obţină la examenul de Bacalaureat media 10, o performanță într-adevăr deosebită.

Maria a studiat pe parcursul celor patru ani de liceu la profilul filologie intensiv-engleză, din cadrul Colegiului Naţional ,,Onisifor Ghibu’’. Ea mărturiseşte că a optat pentru acest profil datorită faptului că mereu a fost atrasă de scris, citit și de tot ceea ce umanul reprezintă.

Mai precis, a scrie cuvinte pe hârtie și a le picta în suflet este o artă nemuritoare, este ceea ce m-a definit și mi-a adus numeroase realizări până în clipa prezentă. De accea am ales acest profil: pentru că mi-a oferit posibilitatea de a mă forma armonios, fie din punct de vedere intelectual, cât și spiritual, iar pentru acest lucru sunt veșnic recunoscătoare sufletului meu, care a făcut decizia potrivită la momentul oportun”, ne-a declarat Maria Bodiu.

Ţinând cont de faptul că pentru o bună perioadă cursurile s-au desfășurat online, Maria mărturiseşte că nu i-a fost greu să se pregătească pentru examenul de bacalaureat. Din contră, situaţia a impulsionat-o mult mai mult să se dedice învățatului și să privească viața ca pe o oportunitate de a face față schimbărilor.

Întrebată fiind ce i s-a părut cel mai greu la şcoala online, ea ne declară că nefiind față în față cu profesorii, dificultatea înțelegerii materiilor a crescut într-o oarecare măsură.

Școala online implica mult mai mult decât prezență online, ci și prezența totală, sufletească și intelectuală, implicarea, atenția, răbdarea, dar și motivația de a face față oboselii acumulate în urma participării în fiecare zi la șase sau chiar șapte ore de studiu intens”, ne-a mărturisit tânăra.

Când vine vorba de mentori, Maria se declară recunoscătoare tuturor profesorilor care au contribuit la formarea sa. Ei au fost și vor rămâne călăuzitori ai drumului său prin viață. Din punctul de vedere al Mariei, „cheia succesului constă în perseverență, dedicare și multă muncă”. În toate acestea a constat nota ei de la bacalaureat.

 Maria ne-a declarat că gradul de dificultate al subiectelor celor trei probe a fost unul mediu, raportându-ne la modul în care s-a desfășurat școala în anul acesta.

„Nu au fost dificile, necesitau doar multă atenție, precizie și, bineînțeles, cunoașterea lecțiilor”, precizează proaspăta absolventă.

Nu a apelat niciodată în anii de școală la ore suplimentare, considerând că se poate învăța și fără acestea. I-au fost mai mult decât utile orele desfășurate la clasă și cele de pregătire acordate de profesori, tot în cadrul programului școlar.

În toată perioada de dinaintea examenului maturităţii, Maria a simțit un întreg amalgam de sentimente: pozitive și negative. Ce a zbuciumat-o la început era faptul că se manifestau succesiv și persistau destul de mult. A durat ceva timp până să învețe să le stăpânească, dar cu mult calm și multă stăpânire de sine a reuşit.

Maria îşi doreşte din suflet să devină profesor de limba și literatura română, dar și cu specializare în engleză, pentru a oferi și viitoarelor generații șansa de a vedea în învățământ libertatea deplină de a-și trasa drumul în viață.

În final, Maria îi sfătuieşte pe toţii liceeni să creadă în ei, să lupte pentru ceea ce își doresc, să fie perseverenți și muncitori, iar roadele vor fi pe măsura efortului depus.

Maria Paşcalău, Jurnalism, AN II

Distribuie informația
Alte știri