Terapia prin balet, initiata de o tanara nascuta la Oradea

Daiana Jelescu s-a nascut in Oradea si a inceput baletul la 7 ani, in Targu-Mures, unde s-a mutat cu familia. In clasa a IV-a a dat admitere la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca. Dupa absolvirea liceului, Daiana Jelescu a fost admisa la Academia de Muzica ” Gheorghe Dima”.

Acum, Daiana Jelescu este o balerina talentata ce isi dovedeste cu maiestrie darul atat pe scena cat si pentru persoanele cu dizabilitati pentru care a creat un program de terapie prin dans. Doreste astfel integrarea acestora in lumea artistica dar si dezvoltarea independentei si a autonomiei lor.

Proiectul de terapie prin dans a prins contur in anul 2016, la Cluj Napoca si de atunci continua sa fie un real succes pentru toti cei care iau parte la el. Dorinta Daianei este aceea de a oferi sansa persoanelor cu nevoi speciale sa se trateze intr-un mod eficient si captivant prin dans, realizand procesul de incluziune sociala la nivel artistic, fapt ce duce la crestere increderii in sine.

Academia de Muzica ,,Gh.Dima” din Cluj Napoca este prima institutie care a contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea proiectului ,,Terapia prin Balet”, sustinand in mod activ trupa ce reuneste primii balerini cu dizabilitati din lume care au urcat pe scena unei Opere.

In anul 2018, Daiana a pus bazele unei scoli private de dans ,,Royal Dance Academy CCS” din Cluj-Napoca, unde preda diferite stiluri de dans dar are si o o clasa de terapie prin dans pentru persoanele cu dizabilitati fizice si psihice. Succesul nu a intarziat sa apara, astfel ca nici la un an de la deschiderea scolii trupele Royal se bucura de succes si in afara granitelor. Rezultatele minunate au dus tinerii dansatori la competitii nationale si internationale, de fiecare data castigand un loc pe podium.

Si nu in ultimul rand, dansatorii au colaborat cu Opera Maghiara de Stat in spectacolul ,,Connected”, organizat de Melinda Jakab, cat si cu opera Nationala Romana in spectacolul ,,Flautul Fermecat,” regizat de Ina Hudea, si evident cu Academia de Muzica ,,Gh.Dima” pentru diferite reprezentatii.

Andreea Boldica

Distribuie informația
Alte știri