Bani pentru Bihor în bugetul pe 2020, la iniţiativa UDMR

UDMR Bihor a reuşit să convingă guvernul să aloce 3% din sumele totale colectate din impozitul pe venit pentru susţinerea instituţiilor publice de cultură subordonate autorităţilor locale.

Potrivit senatorului UDMR de Bihor, Cseke Attila, formaţiunea din care face parte şi-a propus două obiective în elaborarea şi susţinerea bugetului României pe 2020: sustenabilitatea susţinerii proiectelor comunităţilor locale şi aducerea în judeţul Bihor a unor resurse care să contribuie la dezvoltarea acestuia. Astfel, la propunerea UDMR, guvernul va constitui un fond de 3% din totalul impozitului pe venit, destinat finanţării instituţiilor publice de spectacole (teatru, operă, filarmonică) aflate în subordinea autorităţilor locale. Acest fond ar urma să ajungă la circa 700 de milioane de lei pe an.

La ora actuală, există judeţe, cum este şi Bihorul, unde aceste instituţii sînt susţinute din bugetul Consiliului Judeţean, dar în majoritatea judeţelor aceste instituţii sînt finanţate de la Ministerul Culturii, ceea ce degrevează bugetele acelor consilii judeţene de o sumă importantă. Practic, din 1997 de cînd teatrele şi alte instituţii de spectacole au fost descentralizate, Consiliul Judeţean Bihor a cheltuit cu acestea circa 120 de milioane de euro, în timp ce alte consilii judeţene nu au cheltuit nici un leu, băgînd banii în investiţii. „Evident, diferenţa dintre judeţe, în ce priveşte investiţiile, provine şi din faptul că unii au aceşti bani pentru investiţii, alţii nu. Acest fond de 3% va acoperi aproximativ 50% din cheltuielile de funcţionare ale teatrelor orădene şi filarmonicii, restul banilor putînd fi folosiţi pentru investiţii”, a spus senatorul Cseke Attila.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri