Beneficiile sociale calculate pe baza indicatorului ISR cresc de la 1 martie

Beneficiile sociale care se calculează în raport cu Indicatorul Social de Referinţă (ISR) se majorează, la 1 martie 2024, odată cu creşterea acestui indicator cu rata medie anuală a inflaţiei din 2023, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei”, se menţionează în comunicat.

Prestaţiile care se majorează sunt: prima de inserţie, care reprezintă de trei ori valoarea ISR, subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, nu mai mult de patru ori valoarea ISR, stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, respectiv 50% din valoarea ISR.

Totodată, se va majora valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului – pragul minim al acesteia creşte la 1.651 de lei (de la 1.496 de lei), precum şi alocaţia lunară de plasament creşte de la 1.082 de lei la 1.194 de lei. Valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil, creşte la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizaţiei de sprijin la 793 de lei. Pe de altă parte, indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă timp de 6 luni şi este 50% din ISR.

Alte prestaţiile care se majorează sunt: indemnizaţia de şomaj calculată la valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, respectiv valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcţie de stagiul de cotizare.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru persoanele încadrate cu „handicap grav”, cuantumul total creşte de la 599 de lei la 662 de lei, iar pentru persoanele încadrate cu „handicap accentuat”, cuantumul total creşte de la 449 de lei la 496 de lei.

„Pentru persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar creşte de la 72 la 80 de lei”, se mai precizează în comunicat.

Distribuie informația
Alte știri