Benzina și motorina s-ar putea scumpi din nou, după ce a intrat în vigoare embargoul impus importurilor de carburanți din Federația Rusă

Carburanții s-ar putea scumpi din nou, avertizează analiştii și reprezentanții companiilor petroliere după ce Uniunea Europeană a renunțat la cea mai mare parte a importurilor de benzină și motorină din Federația Rusă. Cel mai mult s-ar putea scumpi motorina, în condițiile în care producția nu acoperă necesarul.

Carburanții s-au scumpit deja înainte de 5 februarie, dată de la care se aplică embargoul impus de Uniunea Europeană pentru cea mai mare parte a importurilor de produse petroliere din Federația Rusă. De exemplu, la sfârșitul lunii ianuarie, în țară, benzina era mai scumpă, în medie, cu 28 de bani pe litru, iar motorina cu 29 de bani pe litru decât în prima parte a lunii.

Motorina este în continuare mai scumpă decât benzina. Diferența de preț dintre cele două tipuri de carburant este în medie de aproape un leu pe litru.

Ministrul Energiei susține însă, că nu există motive de îngrijorare și dă asigurări că marii importatori și-au diversificat sursele de aprovizionare. Pe de alta parte, analiștii sunt mai puțin optimiști. 

Distribuie informația
Alte știri