Biciclete din lemn/ Expoziție la Palatul Episcopal Greco-Catolic

Miercuri 11 mai orele 12, Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea, prezintă publicului expoziția DOUA ROȚI ȘI AMINTIRI DE LA PALAT, un eveniment menit să atragă atenția asupra importanței patrimoniului cultural și arhitectural, care poate fi pus în valoare și prin acțiuni nonformale. Astfel spațiile din interior, chiar dacă sunt prezentate în stadiul de conservare, pot găzdui ocazional diferite evenimente ce nu presupun un efort în organizare și totodată să sensibilizeze vizitatorii asupra importanței restaurării în interior a Palatului.

Cu sprijinul Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice) și domnul Antal Ludovic, un iubitor al manufacturii diferitelor obiecte din lemn, prezintă o incursiune în istoria bicicletei.

Leonardo da Vinci – 1490

Invenția bicicletei datează de foarte mult timp: Leonardo da Vinci a visat la o mașină cu pedale, acționată cu lanț. În manuscrisele sale (în jurul anului 1490!), a fost găsită o schiță în care a desenat o structură care seamănă ciudat de mult cu o bicicletă. Cu toate acestea, prima bicicletă din imaginația lui Leonardo a rămas pentru mult timp doar un vis de geniu.

Iubitorii acestui mijloc de relaxare vor putea descoperi de la modele precum:

Celerife 1790 – Prima construcție care semăna cu o bicicletă realistă a fost construită în jurul anului 1790 de către contele francez Mede de Sivrac.

Apoi, Primul „cal care merge pe jos” sau „cal pe roți”, realizat de contele Mede de Sivrac (1789-1791) .

Draisina -1817, Hobby horse – 1820-1850, Macmillan`s Bicycle – 1839, de care se spune că a fost finalizată construcția ca bicicletă cu pedale din lemn, care era formată din roți de lemn cu flanșă de fier, o roată directoare în față și o roată mai mare în spate, conectată la pedale prin tije de legătură.

Și celebrul Velociped 1860

La începutul anilor 1860 (1861?), în Franța, Pierre Michaux a realizat primul prototip al velocipedului. Construcția din lemn conținea deja toate elementele velocipedelor ulterioare. Numele său englezesc (penny-farthing) simbolizează forma sa, cu o roată mare în față și una mică în spate.

Expoziția se poate vizita în intervalul orar 14-18 de marți până duminică, prețul biletului este de 10 lei. Copiii până la 7 ani au intrarea gratuită.

Distribuie informația
Alte știri