Big Ben celebrează 100 de ani de când sunetul său emblematic a fost difuzat de BBC

În urmă cu un secol, sunetul emblematic al celebrului orologiu Big Ben din Londra a fost difuzat pentru prima dată în direct de postul de radio BBC, ca parte din programul de Revelion, informează AFP.

Pe 31 decembrie 1923, înainte de miezul nopţii, inginerul BBC AG Dryland s-a căţărat, echipat cu un microfon, pe un acoperiş din faţa Parlamentului britanic pentru a înregistra sunetul Big Ben la trecerea în anul 1924.
De atunci, bătăile ceasului au fost retransmise în direct. Sunetul emblematic va răsuna la miezul nopţii, duminică spre luni, pe Radio 4, post de radio al BBC.

Sunetul grav, profund al ceasului est retransmis de două ori pe zi pe Radio 4, la ora 18:00 şi la miezul nopţii, precum şi la ora 22:00 în zilele de duminică.

Big Ben se află în vârful turnului Elizabeth, numele cu care a fost rebotezat ”Clock Tower” în 2012, cu prilejul jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, monument construit în anii 1840.

Clopotul cântăreşte aproape 14 tone.

Înainte de renovare, ceasornicarii verificau precizia orologiului cu ajutorul telefoanelor mobile. În prezent, orologiul este calibrat prin GPS, graţie Laboratorului naţional de fizică.

Metoda pentru reglarea orei a rămas însă foarte tradiţională: sunt folosite monede vechi pentru a adăuga sau a extrage din greutatea care acţionează asupra arcurilor gigantice ale orologiului, iar astfel se adaugă sau se scade o secundă.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri