Bihoreni, cercetați pentru deținere și furnizare de droguri de mare risc unor tineri vulnerabili

La data de 23 noiembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în județul Bihor, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de deținere și oferire de droguri de mare risc, îndemnul la consumul de droguri de mare risc, trafic de minori, act sexual cu un minor și efectuare de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Din cercetările efectuate a rezultat că, pe parcursul anului 2023, doi bărbați ar fi comercializat și oferit cu titlu gratuit unor consumatori din județul Bihor, inclusiv minori cu o situație materială precară ori aflați în centre de plasament, diferite cantități de droguri de mare risc, respectiv pulbere cristalizată (3-CMC)

Astfel, în luna octombrie 2023, persoanele cercetate ar fi racolat trei persoane vătămate minore, cu vârste de 15, 16 și 17 ani, ( două provenind dintr-un Centru de tip Familial) pe care le-ar fi transportat și găzduit într-un apartament închiriat, unde ar fi fost îndemnate să consume droguri de mare risc oferite cu titlu gratuit.

De asemenea, bărbații cercetați ar fi determinat două dintre persoanele vătămate minore, ca, în schimbul unei sume de bani și a unor cantități de drog, să întrețină cu ei relații sexuale.

Tot la solicitarea persoanelor cercetate, o altă minoră s-ar fi deplasat la aceeași adresă, unde i-ar fi fost oferite, cu titlu gratuit, droguri de mare risc.

După părăsirea locației și revenirea în centrul unde erau cazați, doi dintre minori ar fi fost transportați cu ambulanța și spitalizați la solicitarea D.G.A.S.P.C., întrucât ar fi prezentat simptomatologia specifică unei intoxicații acute cu substanțe psihoactive.

Ulterior, tot în octombrie 2023, cercetații ar fi oferit altor minori pentru consum cantități de drog de risc (canabis) și cristal ( drog de mare risc).

„Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar-șef Alina Fărcuța

Distribuie informația
Alte știri