Bihorenii dornici de aventură pot străbate cel mai spectaculos traseu de via ferrata din România

Cel mai lung traseu montan de via ferrata din România a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute de alpinistul român Constantin Lăcătușu, cunoscut pentru escaladarea Everestului
Activitatea de via ferrata combină escalada și drumeția montană, având un potențial foarte mare de dezvoltare în România. Denumirea provine din italiană, însemnând „drum de fier”.

Lungimea totală a traseului de via ferrata este de 600 de metri, dus-întors, incluzând aproximativ 400 de metri de secțiune totală de mică dificultate și o secțiune totală de aproximativ 200 de metri de dificultate medie. Pe toată lungimea sa există un cablu de oțel fixat în stâncă, de care se prind sistemele de siguranță, iar acolo unde traseul permite, există trepte metalice pentru o ascensiune mai ușoară.

Pentru parcurgerea traseului de via ferrata din Munticelu, este necesară utilizarea unui echipament obligatoriu, însă tehnica de parcurs este simplă, asemănătoare celei din parcurile de aventură. Pe lângă kit-ul obligatoriu, care include un ham și o cască, închiriate de la fața locului, vizitatorii trebuie să poarte o încălțăminte corespunzătoare, adaptată condițiilor meteorologice.

Pentru a putea parcurge traseul de via ferrata nu este nevoie de o condiție fizică specială. Traseul de via ferrata este ușor accesibil publicului, acesta fiind situat la 18 km de fabrica de ciment din localitatea Tașca, pe drumul spre Lacul Roșu. Intrarea se face din DN 12C, care leagă Transilvania de Moldova.

Distribuie informația
Alte știri