Bihorenii nu s-au inghesuit sa cumpere vechime pentru pensie. Mai au la dispozitie 3 luni

De la sfârşitul lunii octombrie, când a intrat în vigoare legea care dă posibilitatea românilor să îşi cumpere vechime pentru pensie, 98 de bihoreni au achitat retroactiv contribuţia pentru perioadele în care nu au fost asiguraţi în niciun sistem de pensii.

Potrivit dir adj. al Casei de Pensii, Carmen Polman, aceştia au ales să îşi completeze vechimea cu perioade cuprinse între o lună şi cinci ani. Ea atrage atentia că ultima zi în care cei interesaţi pot achiziţiona retroactiv vechime în muncă este 27 aprilie

Legea prevede că se pot cumpăra maxim cinci ani, care nu trebuie să fie neapărat consecutivi. Beneficiari ai Legii 186/2016 pot fi toţi românii care nu au calitatea de pensionar. Cei mai interesaţi sunt cei care doresc să iasă la pensie şi mai au nevoie de câţiva ani de stagiu de cotizare pentru obţinerea vechimii minime necesare, 35 de ani la bărbaţi şi 30 de ani şi şase luni pentru femei.

Promulgarea actului legislativ i-a avut în vedere, in primul rand, pe românii care au lucrat în străinătate fără forme legale şi acum sunt interesaţi să recupereze anii de vechime pierduţi. Aceştia au posibilitatea să încheie un contract de asigurare socială cu CJP Bihor şi să achite sumele minime pe care le-au plătit toţi ceilalţi contractanţi de acest tip, fie ei persoane fizice ori persoane fizice autorizate. În funcţie de suma asigurată, contribuţia minimă totală pentru cinci ani este de circa 15.500 de lei.

 

Alte știri