Bihorenii pot afla, pe internet, cand se pot pensiona

Casa Naţională de Pensii Publice a pus la dispoziția utilizatorilor o aplicație cu ajutorul căreia aceștia pot afla vârsta de pensionare la termen și anticipată. Procedura, una extrem de intuitiva, poate fi realizata  prin cateva click-uri pe site-ul cnpp.ro, sectiunea “Cand ma pot pensiona”.

Pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.


În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.


In plus, orice angajat din Bihor isi poate deschide un cont online in care sa vada cat a cotizat la sistemul public de pensii.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Distribuie informația
Alte știri