Bihorul are o rețea de radare meteorologice Doppler, de ultimă generație

În data de 15 aprilie 2024 a fost efectuată recepția lucrărilor de construire a turnului radar, precum si recepția cantitativ-calitativă finală și de punere în funcțiune a echipamentelor livrate pentru sistemul radar din amplasamentul Dealul Vântului – Oradea, județul Bihor, investiție prin  Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

La recepție au participat reprezentanți ai antreprenorului (Asociere Rartel S.A. – Leonardo Germany GMBH), constructorului (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii), proiectantului (Profesional Construct Proiectare SRL), Administrației Naționale de Meteorologie ca beneficiar al investiției, precum și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, alături de reprezentanți ai autorităților locale.

Noul sistem radar va permite supravegherea meteorologică completă a unei zone geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul amplasamentului radar.

Noul radar in banda S, care dispune de tehnologia dual-polarimetrică, va funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) și va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, căderi de grindină și intensificări puternice ale vântului asociate furtunilor convective. Utilizarea datelor obținute de la radarele dual-polarimetrice va asigura diminuarea timpului de emitere a avertizărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate. Instalarea acestor radare meteorologice va contribui semnificativ la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România.

“Mă bucur că astăzi inaugurăm noul radar meteo Doppler. Este un proiect la care lucrăm de 3 ani și mulțumesc doamnei director ANM Elena Mateescu pentru buna colaborare și pentru faptul că a efectuat toate demersurile necesare pentru ca în Bihor să avem un radar ultraperformant. În continuarea acestui proiect, la nivelul județului se vor instala 20 de stații meteo interconectate, care vor asigura date exacte atât pentru situații de urgență, cât și pentru agricultură,” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Distribuie informația
Alte știri