Bihorul este inclus pe lista rosie a zonelor cu pesta porcina din Europa

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a publicat harta focarelor de pestă porcină din Europa și din România. Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, iar în județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți.

În zona roșie de pe hartă sunt incluse județele unde virusul evoluează în exploatațiile de porcine domestice, iar Bihorul e inclus pe aceasta lista. În județ este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor.

Autoritatile fac, inca o data, precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social

Distribuie informația
Alte știri