Bihorul ia decizii radicale pentru a face fata numarului crescut de cazuri de COVID-19

In ultimele 7 zile a crescut mult numarul de noi cazuri de COVID-19 in Bihor. Din analiza facuta la nivelul Prefecturii judetului au fost identificate cateva cauze importante. Este vorba despre concediile efectuate, reguli sanitare nerespectate in companii, evenimente private cu numar mare de persoane, precum si anumite evenimente religioase, spune prefectul Dumitru Tiplea.  

Tot el sustine ca in ultima saptamana, in Bihor au fost verificate 3626 persoane si 574 de societati comerciale. Cuantumul amenzilor aplicate in urma deficientelor gasite se ridica la 106 mii de lei.

La randul sau, doctorul Gheorghe Carp, coordonatorul sistemului sanitar din Bihor, pus greu la incercare in aceasta luna, spune ca locuitorii judetului trec dintr-o extrema in alta. Daca la inceputul pandemiei, cei cu forme asimtomatice, refuzau sa se interneze acum nu mai vor in izolare la domiciliu ci sa fie spitalizati. In aceste conditii s-a cerut avizul Ministerului Sanatatii pentru extinderea numarului de paturi. De aceea, Spitalul de Recuperare din Baile Felix si cel din 1 Mai vor deveni din 11 august, spitale suport.

Tot de vineri, 7 august s-a luat si hotararea ca toate concediile de odihna, de studii sau fara plata ale pesonalului medical sa fie suspendate. Mai mult, cei care merg in concediu, daca seful de sectie aproba acest lucru, vor semna ca in decurs de 24 de ore se vor reintoarce daca apare un focar de infectie si vor fi rechemati la datorie, ceea ce constituie o premiera pentru sistemul sanitar Romania.

Dr Carp da insa asigurari ca echipament de protectie pentru personalul medical exista, si nici nu se va pune problema paturilor de spital pentru bihorenii infectati.

LIVE Declarații susținute de prefectul Dumitru Țiplea și dr. Gheorghe Carp privind noi măsuri de protejare a cetățenilor împotriva Covid-19 la nivelul județului Bihor.

Publicată de Institutia Prefectului Bihor pe Vineri, 7 august 2020
Distribuie informația
Alte știri