Bihorul „… la spargerea lumii”. Expoziţie la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”

Din 11 octombrie 2018, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” este deschisă pentru public expoziţia dedicată Centenarului României Mari şi intitulată Bihorul „… la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919). Este o expoziţie interactivă care prezintă documente de arhivă, hărţi reprezentînd destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale, toate avînd valoare memorialistică.

Expoziţia are ca temă principală participarea bihorenilor la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dar şi evenimentele premergătoare şi cele de după această dată. Vizitatorii vor fi întîmpinaţi de un „tunel al timpului” în care vor fi prezentate personalităţi şi evenimente care vorbesc despre naţiunea română şi despre ideea de unitate naţională. În cadrul expoziţiei vor putea fi văzute hărţi interactive, credenţionalele celor prezenţi la Alba Iulia, precum şi documente şi obiecte originale din acea perioadă (uniforme militare, steaguri şi obiecte care au aparţinut soldaţilor români).

De asemenea, pe toată durata vizitei vor rula două filme documentare, unul de epocă ce prezintă imagini ale armatei române pe front şi un altul care prezintă înaintarea trupelor române de pe aliniamentul Ciucea-Zam spre Oradea pînă la Tisa. În cadrul acestui film vor putea fi văzute imagini cu intrarea armatei române în Oradea (20 aprilie 1919), vizita familiei regale (23 mai 1919) şi operaţiunile armatei române pe Valea Tisei. Vizitatorii vor putea răsfoi presa vremii (Tribuna Bihorului, Gazeta Oficială, Szabadság) şi vor putea să-şi facă fotografii cu manechinele îmbrăcate în costume de epocă. Expoziţia beneficiază şi de o prezentare completă printr-un touchscreen pus la dispoziţia vizitatorilor.

Preţul biletelor la expoziţie este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Pentru grupurile care solicită ghidaj (minimum 15 persoane) se percepe o taxă de 5 lei. În cazul grupurilor de elevi, profesorul însoţitor are intrare gratuită (un profesor la un grup de 15 elevi).

Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Distribuie informația
Alte știri