Bihorul va avea un Mega Muzeu. Întrebarea e, cine-l va conduce?

Începând cu 1 iulie, Muzeul Orașului Oradea va deveni secție a Muzeului Țării Crișurilor, devenind astfel o singură entitate juridică. Noua structură muzeală va funcționa în subordinea Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei, iar sediul va fi în actualul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Aleșii bihoreni și-au dat deja girul.

Reorganizarea va duce la o strategie culturală unică, la reducerea cheltuielilor de funcționare (ca efect al fuzionării serviciilor suport) și la creșterea fondurilor alocate dotărilor în spațiile muzeale prin economiile realizate în urma reorganizării, spune șeful administrației județene, Ilie Bolojan. Cuantumul acestor economii nu a fost însă estimat.

„Prin această fuziune vor fi transferate Muzeului Țării Crișurilor spre folosință doar spațiile muzeale din Cetate. Restul spațiilor vor trece înapoi la Direcția Patrimoniu din Primăria Oradea”, a declarat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă. 

„Am convenit trei etape în perioada următoare pe care noua structură muzeală să fie obligată să le respecte. Prima etapă este ca până la finalul acestui an să fie finalizate lucrările la etajul II în clădirea Muzeului Țării Crișurilor și să deschidem secțiile de la acest etaj, de Artă și Istorie Contemporană. O a doua etapă care se va derula până în primăvara anului viitor, 20 aprilie, este finalizarea lucrărilor la etajul III din Muzeul Țării Crișurilor și deschiderea secției de Etnografie, astfel întreaga locație va fi operațională. Tot până atunci va avea loc deschiderea Muzeului Francmasoneriei. A treia etapă, foarte importantă și unul dintre scopurile acestei fuziuni, este finalizarea amenajării sălilor în Palatul Princiar din Cetatea Oradea și marcarea Meridianului 0. Ne propunem ca aceste operațiuni de reorganizare a celor două structuri să se desfășoare în următoarele două luni ”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Un lucru însa nu e clar. Cine va conduce acest Mega Muzeu? La acestă întrebare oficialii susțin doar că va exista o comisie de specialiști care va organiza concursul pentru funcțiile de conducere. Oare de această dată legea managementului cultural va fi respectată și nu reinterpretată cum a făcut Primăria Oradea în luna martie a acestui an? La acel moment i s-a creat culoar sigur pentru ocuparea fotoliului de director la Muzeul Orașului Oradea, Angelei Lupșea. A concurat singură și era imposibil să iasă pe locul doi.

La cârma Muzeului Țării Crișurilor e de ani buni dr. Aurel Chiriac, al cărui mandat managerial expiră in 2024.

Distribuie informația
Alte știri