Bilantul Politiei de frontiera Oradea. In 2016 au trecut frontiera de vest peste 15 milioane de persoane

Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului situaţia persoanelor şi a mijloacelor de transport care au tranzitat în anul 2016 aceste puncte se prezintă astfel:

 

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră de la granita cu Ungaria au fost de aproximativ 15.772.000 treceri persoane (15.087.200 cetăţeni U.E. şi 684.800 cetăţeni non – U.E.) şi 6.447.260 mijloace de transport (3.166.820 pe sensul de intrare si 3.280.440 pe sensul de iesire).

În această perioadă, la controlul de frontieră au fost depistate peste 530 de persoane, cetateni romani si straini, semnalate ca fiind urmărite general si international, care au fost predate autoritatilor competente in vederea dipunerii masurilor legale.

 Acte ilegale :

La nivelul I.T.P.F.Oradea au fost înregistrate un număr de 2.681 acte ilegale din care: 936 infracţiuni şi 1.745 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară , trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.

   Migraţia ilegală

La nivelul I.T.P.F Oradea (judetele Arad, Bihor) pe linia combaterii migraţiei ilegale au fost depistate 604 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, atât la frontiera verde cât şi în punctele de trecere a frontierei  folosind diferite metode – ascundere în mijloace de transport, documente false etc. De asemenea, au fost depistate 32  persoane, cetăţeni români şi străini, implicaţi în traficul de migranţi.

Din punct de vedere al cetățeniei, se constată o scădere a numărului de sirieni depistați la frontiera cu Ungaria, concomitent cu o creștere a numărului de cetățeni Irak. În general, pe linia migrației ilegale se constată o pondere ridicată (peste 80%) a cetățenilor terți proveniți din statele generatoare de migrație din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Turcia, Sri Lanka, Vietnam , Iran, Somalia, Bangladesh, India, Sudan).

Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere

Infracţionalitatea  economico-financiară

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Oradea.

Caracteristic zonei de competenţă, având la bază cazuistica operativă din domeniu, evaziunea fiscală în punctele de trecere a frontierei nu reprezintă o formă a macrocriminalităţii transfrontaliere,  constatările Poliţiei de Frontieră fiind în proporţie de aproximativ 80% în domeniul traficului cu ţigări şi tutun.

În ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi contrabanda cu produse accizabile, în special ţigări şi produse din tutun, fiind reţinute la nivelul ITPF Oradea un număr de 822.560 ţigarete în valoare aproximativă de 370.000 lei, respectiv o cantitate 55,65 kg tutun în valoare totală de 11.669 lei.

Trafic auto furate

În anul 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul  I.T.P.F Oradea au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de  113 autoturisme şi 14 utilaje furate.

Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:

  • state de provenienţă : predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia;
  • tipuri de autoturisme : autoturisme de lux, în special S.U.V. dar şi o gamă largă de utilaje de construcţii;
  • principalele mărci şi modele : BMW – Seria 5, seria M, X5, AUDI – Q7, A7, A6, A4, MERCEDES – S Klasse, GL, CLK, Volkswagen – Tuareg, diferite modele de Range Rover (LAND ROVER);
  • modalităţi de operare: frauda de asigurare predomină, dar se înregistrează şi numeroase cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor, plăcuţelor de înmatriculare şi repoansonarea seriilor de şasiu. În anumite cazuri de furt la comanda, s-a folosit modul de operare denumit clonare (caz în care se folosesc documentele şi plăcuţele unei maşini care are caracteristici similare şi singura modificare operată este repoansonarea seriei, corespunzător documentelor autentice deţinute);
  • ţări de destinaţie : România, spaţiul ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia);
  • cetăţenia transportatorilor-cărăuşi: români, italieni, ruşi, georgieni precum şi austrieci şi francezi;

       Trafic  droguri

În perioada analizată la nivelul I.T.P.F Oradea au fost înregistrate 11 cazuri în care cetăţeni români sau străini au fost depistaţi cu diferite substante interzise, fiind întocmite un nr. de 7 dosare penale. În anul 2016 fiind descoperite 0,383 kg/ 674 buc. comprimate de culoare verde cannabis  şi alte stupefiante 46,430  grame. Cazurile au fost preluate de catre ofiţeri din cadrul B.C.C.O. in vederea continuării si finalizării cercetărilor.

Distribuie informația
Alte știri