„Biró József Remember 2022″, expoziție găzduită de Sinagoga Aachvas Rein din Oradea

Iubitorii de frumos sunt invitați duminică, 10 iulie, ora 18:00, la vernisajul expoziției „Biró József Remember 2022″, organizată cu aportul Comunității Evreilor din Cluj și a Muzeului de Artă din Cluj, în cadrul Sinagogii Aachvas Rein din Oradea, de pe str. Primăriei, nr. 25.

Expoziția temporară „Biró József Remember 2022″ este un eveniment aniversar, care marchează 115 ani de la nașterea artistului plastic, istoricului de artă și precursorului protecției monumentelor istorice din Transilvania, Biró József (1907-1945), născut la Oradea.  Documentele și picturile puse în valoare în cadrul expoziției fac parte din „moștenirea Biró”, făcând posibilă vizitatorilor cunoașterea traseului vieții sale deosebit de scurte, 38 de ani, și de asemenea, punând figura artistului în centrul atenției.     

Expoziția de la Oradea a fost organizată cu acordul moștenitorului, Adam Biro, cu sprijinul Comunității Evreilor de la Cluj și prin intermedierea dr. Dániel Löwy, scriitor, profesor și curatorul expoziției.

József Biró s-a născut la Oradea, la data de 8 iulie 1907, în familia profesorului și pedagogului emerit al „Gimnaziului Evreiesc de fete și băieți”, și apoi director al școlilor evreiești de la Oradea, Mark Biró și Maria Hirschl (Hegedüs).

Locuința părinților săi, locul unde a copilărit și și-a petrecut tinerețea se afla la etajul clădirii „Gimnaziului de fete”, de pe strada Zárda, acum str. Cuza Vodă la nr. 3.

Teza de doctorat a lui József Biró are ca temă „Monumentele baroce și clasiciste din Oradea”, o lucrare monografică dedicată de József Biró orașului său natal. Studiul a fost publicat cu sprijinul episcopului de Satu-Mare și Oradea din acea perioadă.

După eveniment, cei interesați îl pot întâlni pe domnul Daniel Löwy, autorul cărții „Locuitorii evrei ai orașului domnesc. Istoria evreilor de la Oradea (2015)”.

Alte știri