Biserica romano-catolică Sf. Ladislau din Oradea, imaginea arhitecturală a barocului provincial, se va reabilita

Parohia romano-catolică Oraș Nou a solicitat aviz CMUAT pentru reabilitarea Bisericii romano-catolice Sf. Ladislau din Oradea. Lucrările vor consta în realizarea unor intervenții pentru consolidarea și confirmarea zidăriei clădirii, consolidarea șarpantei, reabilitarea finisajelor, tâmplăriilor, înlocuirea pardoselii, înlăturarea finisajelor necorespunzătoare și aplicarea unor finisaje care să elimine fenomenul umezirii și a igrasiei pereților, precum și punerea în valoare a elementelor baroce ale mobilierului.

„Clădirea este considerată ca fiind una reprezentativă pentru arhitectura orădeană de secol XVII şi pentru imaginea centrului urban. Prin urmare, reabilitarea acesteia va face și mai atractivă zona centrală, biserica fiind vizitată anual de numeroși turiști. Punerea în valoare a clădirilor de cult va atrage cu siguranță și mai mulți vizitatori, acestea fiind lăcașuri vechi, încărcate de istorie și tradiție”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Biserica Sf. Ladislau din Oradea este o clădire mononavată, cu turn vestic, fiind imaginea arhitecturală a barocului provincial. Biserica se compune dintr-o navă de plan dreptunghiular cu patru travei, un cor cu închidere poligonală, un turn aşezat în axul bisericii, pe faţada vestică şi o sacristie cu două săli alăturate, dintre care una în dreptul corului, iar cealaltă lângă treimea estică a laturii nordice a navei.

Comisia de urbanism a solicitat detalii suplimentare cu privire la lucrările din zona trotuarului de protecție, care la ora actuală face parte integrantă din pavimentul Pieței Unirii. Acest trotuar urmează să fie desfăcut și reașezat după efectuarea finisajelor specifice împotriva umezirii și igrasiei. În același timp s-a acceptat ideea ca în timpul execuției să se facă un studiu de parament pentru stabilirea cu exactitate a culorii inițiale. S-a avizat, în același timp, şi schimbarea învelitorii cu învelitoare de tablă zincată.

Alte știri