”Black Hole Friday” la peșterile Farcu și Meziad

În ton cu isteria de sezon legată de Vinerea Neagră a reducerilor, în perioada 25-27 noiembrie, toţi turiştii care plătesc preţul unui bilet întreg pentru vizitarea peşterii Farcu, beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea biletului de acces de la peştera Meziad. Şi, pentru se bucura de această reducere, vizitatorii nu trebuie decât să prezinte primul bilet la intrarea celei de a doua peşteri. „Destul ai vânat reduceri pe internet! Profită de ultimele zile cu soare şi de această ofertă imposibil de refuzat. Vino să descoperi aventura!”, spune Paul Iacobaş, preşedintele C.A.P.D.D. Bihor, explicând ideea care se află la baza campaniei intitulată sugestiv ”Black Hole Friday”. ”Aşa ceva nu s-a mai văzut! Primul „Black Hole Friday” din lume! Este vorba de reduceri importante la Peştera cu Cristale din mina Farcu şi Peştera Meziad”, cam așa sună îndemnul celor care administrează celebra peșteră Farcu.
Important de știut este că aceste reduceri nu se cumulează cu cele deja acordate pentru grupurile de turişti.
Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.
Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Comuna Roşia împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecopiro au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul). Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.
Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.
Peștera poate fi vizitată în această perioadă între orele 10:00 și 18:00. Prețul unui bilet de intrare este de 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii (5-14 ani)
Alte informații pot fi obținute la numărul de telefon 0744 426.272.

Foto: bihorinimagini.ro

Distribuie informația
Alte știri