BNR a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, începând cu data de 7 iulie

Banca Națională a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, un salt de un punct procentual, în condițiile unei inflații care a depășit așteptările băncii centrale și a ajuns la 14,5% în mai.

Dobânda se va aplica începând cu data de 7 iulie 2022.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Prin această decizie BNR vrea să scumpească crditerea dar și să încurajeze economisirea.

Economiștii estimează că până la sfârșitul anului, dobânda cheie ar putea ajunge la 6%.

Guvernatorul BNR declara în mai că BNR trebuie să mărească pasul pentru reducerea ecartului față de celelalte țări din regiune, în condițiile în care ”creditorii încep să ridice din sprâncene”. Ungaria a ajuns cu dobânda cheie la 7,75%, în timp ce Cehia este la 7%.

Alte știri