BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului.

Guvernatorul BNR a anunţat că ritmul de creştere a inflaţiei s-a mai temperat. Mugur Isărescu şi-a anunțat suprinderea că preţul Energiei s-a văzut atât rapid în costurile celorlalte produse, însă a avertizat că nu suntem campioni la capitolul inflației.

Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent. Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale. (…) De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale. (…) Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum., a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a avut un mesaj tranșant și pentru lumea bancară: perioada dobânzilor scăzute s-a încheiat!

Indicele în funcţie de care sunt calculate majoritatea ratelor în lei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. ROBOR-ul ar putea atinge chiar 10% anul viitor, susţin unii analişti, în timp ce alţii susţin că actualul nivel este cel maxim.

Distribuie informația
Alte știri