BNR reduce dobânda de politică monetară, începând cu data de 6 august

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de miercuri, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an începând cu data de 6 august.

Este deja a treia tăiere de dobândă din partea BNR de la începutul pandemiei și asta înseamnă că este încurajată circulația banilor, și nu depozitarea lor. Până acum, BNR a redus deja cu un punct procentual dobânda de politică monetară față de nivelul la care se afla în luna martie, înainte de starea de urgență, când era de 2,5 la sută.

În comunicatul emis, CA al BNR spune că economia globală și cea europeană au început să se redreseze în luna mai, pe fondul retragerii treptate a restricțiilor de mobilitate fizică, rămânând însă la niveluri mult inferioare celor prevalente anterior răspândirii infecției cu coronavirus. În același timp, dinamica recuperării lor rămâne incertă pe termen scurt, fiind dependentă de evoluția pandemiei și a măsurilor asociate, dar și susținută de măsurile fiscale implementate de autorități, precum și de caracterul acomodativ al politicilor monetare ale băncilor centrale din economiile avansate și cele emergente, incluzând BCE și băncile centrale din regiune.

Banca Centrală a anunțat, de asemenea, că va continua să furnizeze lichiditate acelorași bănci, prin acele operațiuni repo, adică acea operațiune prin care banca centrală cumpără active de la aceste bănci cu angajamentul acestora că la rândul lor le vor răscumpăra.

Toate aceste demersuri reprezintă, de fapt, pomparea de lichiditate în economie.

Distribuie informația
Alte știri