BNR scade de urgență dobânda de politică monetară, în contextul epidemiei cu coronavirus

Banca Națională a României a anunțat reducerea “dobânzii cheie”, de politică de monetară, de la 2,5% la 2% pe an. Decizia ar urma să ducă la scăderea dobânzilor interbancare, respectiv la asigurare sistemului bancar cu acces la lichidități.

Reducerea va fi pusă în aplicare începând cu 23 martie, a anunțat banca centrală a României, printr-un comunicat. Dobânda de politică monetară este dobânda la care băncile se pot împrumuta de la BNR. O dobândă mai mică asigură un acces mai facil, ieftin, la lichidități pe care băncile le pot ulterior “elibera” în economie pentru a susține investițiile și consumul.

“Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă”, precizează oficialii Băncii Naționale.

Decizia a venit însă “la pachet” cu alte măsuri menite să asigure un climat bancar stabil și, mai mult, un acces facil  al statului la împrumuturi interne în condiții bune, respectiv la dobânzi mai mici.  

Astfel, banca centrală a decis, de asemenea, “Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare”. Simplu spus, băncile care dețin titluri de stat, deci cele care au împrumutat deja statul român, le pot folosi drept garanție pentru a obține credite avantajoase de la BNR, la o dobândă numită Lombard, a cărei nivel a fost redus, vineri, de la 3,5% la 2,5% pe an.

Mai mult decât atât, Consiliul de Administrație al băncii centrale a decis în ședința de politică monetară de vineri “cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public”.

Dobânda de referință a fost menținută la un nivel de 2,5% pe an din mai 2018 până astăzi. 
 

Distribuie informația
Alte știri