Bolojan si Ciolos vor avea roluri cruciale in marele plan de unificare a dreptei. Amanunte din razboiul pentru putere din interiorul PNL

Puși în fața faptului împlinit, prin impunerea alegerilor interne de jos în sus, urmate de un Congres pentru desemnarea viitoarei conduceri abia în vară, foștii democrat-liberali au pregătit un plan disperat în care fostul secretar general, Ilie Bolojan, dar și fostul premier, Dacian Cioloș, ar putea avea roluri cruciale, dacă vor reuși să-l ducă la la bun sfârșit. Cealaltă „cooperativă”, a vechilor liberali din jurul lui Marian Petrache, este conștientă de intențiile lui Blaga și caută soluții de sabotare a acestei variante de acțiune, care ar putea aduce partidul pe tava foștilor pedeliști sub pretextul necesitățiii unifcării dreaptei și recuperării electoratului pierdut, scrie stiripesurse.ro.

„ Blaga s-a văzut cu Ilie Bolojan și i-a propus să devină candidatul său la șefia PNL. Bolojan a acceptat, iar alți edili din Ardeal, precum Mircea Hava și Emil Boc au fost și ei de acord să-l susțină”, ne-au dezvăluit surse din tabara fostilor pedelisti.

Prin această strategie, Blaga a reușit, cel puțin temporar, să dejoace intențiile taberei vechilor liberali, care, prin Marian Petrache, bătuseră inițial palma cu edilul de Oradea și avuseseră contacte și cu Boc, Hava și Falcă. Mai moderați, aceștia se arătaseră destul de deschiși la ideea creării unui pol de putere în partid care să meargă pe ideea unificării celor două tabere și a eliminării „cooperativlor” și „ bisericuțelor” care au măcinat partidul în ultimii ani.

Propulsarea lui Bolojan drept candidat la șefia PNL nu este făcută doar pentru a fideliza edilii ardeleni, ci și pentru a crea baza pentru cea de-a doua etapă din planul lui Blaga: o unificare a dreptei, prin fuziunea între PNL și USR. Conform surselor citate, odată instalat Cioloș ca șef peste USR, pedeliștii se vor erija în tabăra unificării dreptei, iar în cazul în care Bolojan va reuși să câștige, printr-o astfel de moțiune, votul delegaților la Congresul din iunie, se va trece la fuziune.

Bolojan ar urma să facă primul pas, invitând USR să accepte această ofertă, după care s-ar retrage pentru a-l lăsa pe Dacian Cioloș lider unic peste noua construcție politică, dar cu garnitura de conducere din eșanul doi dominată de oamenii lui Blaga.

Dealtfel, Bolojan a fost unul din partizanii aducerii lui Cioloș în partid încă de dinainte de alegerile parlamentare și este cunoscut pentru relațiile bune cultivate și păstrate cu fostul premier și o parte din miniștrii acestuia. Citeste tot articolul

Alte știri