Bucuraţi-vă de copilărie în libertate! Fără reguli nu există o viaţă echilibrată

Copiii din familii aflate în dificultate, care frecventează Centrul de Zi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, au sărbătorit ziua copilului într-un mod inedit, printr-o lecţie de viaţă. Cu sprijinul Penitenciarului Oradea, al cărui personal promovează orientarea către individ şi deschidere către societate, un deţinut a venit să le vorbească copiilor şi să le răspundă la întrebări. Deşi la început puţin surprinşi, curiozitatea şi-a făcut loc şi povestea de viaţă a lui S.I., în vârstă de 30 de ani, încarcerat de la vârsta de 16 ani, le-a captat întreaga atenţie, copiii, la final, asaltându-l cu o serie de întrebări.

S.I. le-a destăinuit copiilor povestea vieţii lui, cum a ajuns în spatele gratiilor, explicându-le că ei, în comparaţie cu el, au posibilitatea de a alege în viaţă ce e bun şi ce e rău, au extraordinarul noroc să fie îndrumaţi de personal calificat, aici în centru, să găsească îndrumare şi sprijin pentru a trece peste probleme şi nu în ultimul rând au parte de iubire din partea educatoarelor. Le-a povestit copiilor că experienţa trăită de el în spatele gratiilor şi-a pus definitiv amprenta asupra traiectoriei lui de viaţă, răul cel mai mare provenind din greşeli mărunte, repetate. Mesajul lui a fost unul simplu: „Bucuraţi-vă de copilărie în libertate şi nu uitaţi că fără reguli nu există o viaţă echilibrată. Ascultaţi-vă părinţii şi dascălii şi fiţi diferiţi şi în centrul atenţiei prin fapte bune şi prin atitudine pozitivă. La început încalci reguli mici şi fără să realizezi, ajungi să comiţi infracţiuni. Anturajul nepotrivit te duce în puşcărie.”


Şi pentru că S.I. şi-a deschis sufletul şi le-a povestit viaţa lui, copiii au împărţit cu el pizza, prăjituri şi suc.Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a precizat: „ Vă mulţumesc că aţi acceptat să le vorbiţi copiilor din centrul nostru de zi, cine altul putea să o facă cel mai bine, decât cel care trăieşte în prezent coşmarul detenţiei pentru că atunci când a avut nevoie de ajutor, nu l-a primit. Poate nu realizaţi, dar azi, cu siguranţă, aţi schimbat destine.

Prin activitatea de azi am dorit să le arătăm copiilor cât de uşor şi fără să realizeze pot să îşi piardă libertatea şi copilăria, la vârsta adolescenţei fiind expuşi şi ţinte uşoare pentru racolarea în diferite bande infracţionale. Am dorit, pe lângă momente de bucurie, pe care le oferim copiilor din centru, cu ocazia diverselor aniversări, să asigurăm şi activităţi de educaţie şi spirit civic, să le insuflăm faptul că în viaţă trebuie să ne ghidăm şi să respectăm reguli, fără de care plătim pentru prejudiciile aduse altei persoane sau societăţii, în multe rânduri având consecinţe chiar fatale.


Distribuie informația
Alte știri