Buget 2020: Bani mai mulți la Muncă, Transport și Apărare, mai puțini la Sănătate și Agricultură

Ministerul Finanțelor Publice a publicat marți bugetul pentru anul 2020 care prevede o ameliorare a ritmului de creștere a cheltuielilor bugetare de la creșteri de două cifre în ultimii ani la puțin peste 7%, ceea ce înseamnă că mai multe ministere au bugete diminuate. Investițiile vor ajunge la 4,5% din PIB, iar deficitul bugetar nu va depăși 3,6%.

Munca, educația și transporturile sunt printre domeniile care vor primi mai mulți bani anul viitor, iar sănătatea și agricultura vor avea un buget mai mic. Premierul spune că a discutat cu partenerii politici despre o posibilă asumare a răspunderii în parlament, dar decizia finală nu a fost luată încă.

Bugetul prevede venituri de 360 de miliarde de lei și cheltuieli de 400 de miliarde. Cea mai mare parte a banilor vor fi folosiți pentru plata pensiilor și salariilor, în timp ce pentru investiții vor fi alocați 50 de miliarde de lei, cu 6 miliarde mai mult ca în acest an. Aproape jumătate dintre ministere vor avea alocate sume mai mici decât au cheltuit anul acesta. Ministerul lucrărilor publice, care administrează PNLD, are o reducere de peste 40% a bugetului, iar sănătatea, de 23%.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri