Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne va fi dezvelit luni la Oradea

Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne va fi dezvelit luni la Oradea. Cu acest prilej, Instituția Prefectului județul Bihor organizează o ceremonie militară care va debuta la ora 09.30, în Parcul 1 Decembrie din Oradea. Evenimentul se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Emmanuel de Martonne a fost un geograf și pedagog francez, cunoscut în România interbelică pentru contribuțiile pe care le-a avut la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei Românei și a Munților Făgărași, de a căror frumusețe a fost profund impresionat.

„Prin amplasarea acestui bust se doreste a se aduce un omagiu Republicii Franceze pentru sustinerea consistent a Romaniei pe parcursul Primului Razboi mondial, dupa iesirea din neutralitate, in august 1916“, se arata in hotararea de Consiliu Local din 26 aprilie 2018. Bustul, realizat din bronz, e amplasat în Parcul 1 Decembrie și a fost finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.


Distribuie informația

Alte știri