Bustul lui Em. Gojdu a fost mutat, in sfarsit, din Strandul Iosia. Statuia este degradata dupa ce a zacut ani de zile in buruieni

Cateva zeci de oradeni s-au adunat vineri la pranz, intr-o inedita actiune de protest la Strandul Iosia, acolo unde a fost depozitat in ultimii trei ani bustul omului de cultura, Emanuil Gojdu.

Asociatia „Cultura in Miscare” anuntase pe Facebook o petrecere-protest de ziua de nastere a lui Gojdu, de fapt un mesaj impotriva celor care au lasat monumentul in paragina.  Mirarea tuturor celor prezenti a fost insa disparitia statuii din locul total impropriu in care Primaria s-a incapatanat sa o depoziteze.

„Imi cer scuze! Se pare ca am fost mutat peste noapte. Urmele macaralei sunt proaspete. Din pacate nu stiu sa va spun unde m-au dus acum”, s-a publicat imediat pe pagina de facebook GojduEmanuil.

Cum angajatii strandului nu au oferit detalii despre locul in care a fost mutat bustul, cei prezenti au pornit in cautarea lui, gasindu-l in final in Cetatea Oradea.

Anul trecut, inspectorii Direcției de Cultură au aplicat sancțiuni, după ce au aflat cum este îngrijită statuia. Amenda a fost contestata de Primarie care a pierdut insa procesul.

UPDATE- COMUNICAT PMO

Statuia lui Emanuil Gojdu din Oradea urmează să fie restaurată

În cursul acestei săptămâni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată.

Prin fundație s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii – sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ștefan Valentin din Alba Iulia în vederea evaluării și propunerii de conservare și restaurare a monumentului de for public.

În prezența restauratorului, statuia a fost mutată în Cetatea Oradea, spațiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă și apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii. Locul în care este depozitată statuia este ferit de intemperii.

În prima etapă, statuia a fost evaluată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. Depozitarea în spațiul Cetății este propice și nu se propun în această etapă alte intervenții, se așteaptă analizele de laborator. Conform raportului care va fi întocmit de expert, se vor lua toate măsurile de conservare.

„După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Municipiului Oradea.

Având în vedere că Fundația a preluat administrarea monumentelor de for public, acest demers de evaluare nu se oprește la statuia Gojdu, el privind toate statuile din inventarul domeniului public, care în funcție de compoziția artistică vor fi evaluate de experți atestați. Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fișa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare și etapizare a lucrărilor în funcție de deteriorări.

 

Distribuie informația
Alte știri